Proefpark de punt, de koninginnentuin van Creatief Beheer
antenne rotterdam

proefpark de punt

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 16 | vrijdag 19 april 2024 00:50 uur | 1 bezoekers


Een heuse lemen bakoven in de maak

niet bang voor vieze handen

Ambtenaren helpen een handje

TUINVROUWEN IN BOSPOLDER-TUSSENDIJKEN GAAN DOOR

Regelmatig is in de stad de volgende situatie aan de hand. Een buurthuis wordt gesloten vanwege bezuinigingen. Een nieuwe welzijnsaanbieder stapt erin die nog geen wortels heeft in de wijk en de cultuur onvoldoende kent. Creatief Beheer blijkt in een aantal gevallen een stabiele factor. Ze zijn al langer in contact met wijkbewoners en hebben daarmee een vertrouwensband. Ze zijn een belangrijke partner om een buurthuis open te houden door van daaruit verder te gaan met het vergroenen in de wijk.

 


Dit is ook aan de hand bij VEC BoTu. Dit is het Vrouwen Empowerment Centrum in de wijk Bospolder-Tussendijken in Delfshaven, dat in 2009 van start ging. Vanuit proefpark De Punt geeft Tuinvrouw Tonny van Sommeren op haar manier inhoud aan het Creatief Beheerbegrip ‘Tuinman in de wijk’. Ze legde een verbinding met VEC BoTu. Op vrijdagmiddag brengt ze hier vrouwen samen in een ‘tuinvrouwengroep’.


Tonny heeft al jarenlang goede contacten in de wijk. De vrouwen om haar heen kent ze soms nog van het grote borduurproject, ‘De Bruidsschat van Rotterdam’ rond Rotterdam Culturele Hoofdstad in 2001. Ze ging met deze vrouwen verder, bij het borduren kwam geleidelijk aan ook tuinieren. Met de handen werken en praten is een goede combinatie, er komen steeds nieuwe vrouwen bij. De tuinlessen die ze geeft gaan verder dan groen alleen. Informatie over Roteb, gezondheid, bewegen, kinderen, komt net zo goed langs en is vaak een eye opener. Het resultaat is dat deze hechte en kleurrijke club vrouwen zichtbaarder is geworden in de wijk. (zie ook elders op deze site).


De vrouwen vonden de straat voor het gebouw een zooitje. Met hulp van Tuinmannen Bruno en Douwe werd de buitenruimte opgeschoond. Bomen eruit, tonnen aarde erop, en uiteindelijk kwam er een bloeiende voortuin, de Kleine Keukenhof. Ook de achterkant van het gebouw, een schoolplein, werd vergroend, zoals vanuit De Punt al eerder was gedaan met een ander schoolplein. De vrouwen hebben wat overtuiging nodig, maar zijn dan wel bereid om vieze handen te maken in de grond. Ze doen veel om hun plekje te kunnen behouden en vinden het tuinieren steeds leuker nu ze er meer van weten.


PIZZA EN BROOD BAKKEN


Eind november  maakten tuinmannen Bruno en Nashr een begin met het bouwen van een lemen bakoven. De oven staat op het schoolplein van basisschool De Korf, grenzend aan de ruimte van VEC BoTu. Eerder al plaatste Creatief Beheer bakken om hier bloemen en groenten te kweken, met vrouwen en schoolkinderen.‘Wij kennen deze ovens wel, ze staan bij ons in de dorpen,’ zegt een vrouw uit Eritrea die handenvol leem op de oven klopt. ‘Ze zien er iets anders uit, maar het idee is hetzelfde.’ Op de vraag wat ze erin gaan bakken roept een andere vrouw vol overgave: ‘pizza’. ‘En brood natuurlijk’, vult een ander aan. Voorlopig moet de oven drogen om dan een volgende fase in te gaan. De vrouwen blijven betrokken en bakken hier straks hopelijk allerlei heerlijkheden.


Er schuiven vandaag drie ministerie-ambtenaren aan die als onderdeel van een leiderschapsprogramma meelopen met de wijkprofessionals om een handje mee te helpen in de dagelijkse bezigheden. Bij de tuinvrouwen kunnen ze gelijk de mouwen opstropen. Terwijl de vrouwen bezig zijn met de leem, poten de ambtenaren nieuwe bollen in de voortuin, vegen aan, harken de bladeren weg, vullen compostvaten. Waardering alom voor deze harde werkers. Er zijn twee mannen bij en deze twee werelden raken elkaar vanmiddag. En dat is goed, gewoon doorgaan.


 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @proefpark